donderdag 2 mei 2013

28. K2 - Via Edmondo De Amicis (p. 31-32)


Het eiland van deze ochtend stijgt steil en onverschrokken boven de zachte lijnen van de stad uit. Altijd wordt Rome al vergeleken met een vrouw die goed in haar vlees zit, een beetje moeder en een beetje hoer, gul in het verwelkomen van haar kinderen en stiefkinderen tussen de borsten van haar heuvels. Het is een goedmoedige, toegeeflijke omhelzing, die in korte tijd brandende hartstochten bij withete geesten tempert. Hier wordt alles afgerond, levens verbinden zich in een cirkel, in een paar dagen veranderen polemieken in gemoedelijke klappen op schouders, vijandschappen in bedaard tafelgezelschap.

Het lichte op-en-neergaan, de zachte meanders van de rivier, de barmhartige koepels, de pleinen die vrouwelijk uitgespreid liggen: het is een landschap dat ontworpen is met een kompas en een vetpotlood, waar de scherpe randjes worden uitgenodigd om zich bij te schaven en waar, om in rust te leven, de meest scherpe waarheden worden uitgegumd. Hier zegt niemand ooit nee, want men mag alles doen: scherven kan men, voordat ze definitief afbreken, altijd weer lijmen, een telefoontje is genoeg, een oude schoolvriend en je zult zien dat men een goede oplossing voor iedereen vindt. Het volstaat dat je niet op strepen gaat staan, dat je niet de idioot uithangt.

En toch voelen we soms de drang naar een vastberaden breuk, naar een beweging loodrecht omhoog in ons eentje die ons onttrekt aan de zuigende warmte van omhelzingen en die onze gedachten in een ommezwaai bevrijdt. Het beste om dan te doen is de scooter te pakken en de meest uitdagende steile helling van de stad te trotseren, de legendarische K2, zo genoemd uit eerbiedig ontzag dat wij stadsbewoners ervoor voelen. Wanneer men de tunnels van de Via Olimpica heeft overleefd, bereikt men de verbreding boven bij het stadion. Rechts roept bar Chalet de Dolomieten terug in onze gedachten, en de koepels die de terrassen overdekken lijken ineens op tentjes van roekeloze bergbeklimmers en hun sherpa’s. Een keer ademhalen en weg, omhoog over de adembenemende helling, in de schaduw van dicht opeen staande bomen. Het is een snelle en intense erectie, begeerte neemt toe, men voelt zich stoer, meter na meter groeit de trots dat we eindelijk echte mannen zijn, alleen op de rotswand van onze gedachten, ver van de moederjurken van de stad, weg van het verdorven kringetje waarin iedereen elkaar als kinderen bij de hand vastpakt. Op de winderige en besneeuwde top aangekomen lezen we op het straatnaambordje de echte naam van de dodelijke K2: Via Edmondo De Amicis, en die lieve naam lijkt bespottelijk.
Marco Lodoli 2005.
Gevonden en bereden in augustus 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten