zondag 17 februari 2013

12. Het fonteintje voor honden (p. 14-15)


De ziel van onze stad is vloeibaar: schuimend snelt ze langs de rivier die haar doorkruist, ze dringt door in de oude Romeinse thermen, ze krult zich weelderig tussen het marmer van de gewaagde fonteinen en biedt zich bescheiden aan uit zoveel gietijzeren neuzen in spetters op de stoep. Schoon en fris lest het lekkere water van Rome de dorst van droge kelen, maakt een aanblik vrolijker met zijn barokke capriolen en doet denken aan de tijd die wegvlucht, aangespoord door de nieuwe tijd, in een eeuwige cirkel.

Het eiland van vandaag is een eenvoudige en gulle bron. Als je je bevindt op piazza San Salvatore in Lauro, zo genoemd vanwege het laurierbos dat vele eeuwen geleden hier welig tierde, zie je links van de kerk die onlangs is gerestaureerd, in een nis in een muur het enige fonteintje voor honden in de hele wereld. Het stamt uit 1579 en werd gewild door paus Gregorius XIII: op dertig centimeter van de grond welt een barmhartig straaltje water op uit de keel van een klein marmeren leeuwtje dat nu, geschuurd door de tijd en mishandeld door de mensen, lijkt op een kale poedel. Een Latijnse inscriptie vermeldt: “Zoals op de Campo Marzio een wolf, makker dan een lam, het Maagdelijk Water verdeelt, zo giet op deze plek een leeuw, zachtmoediger dan een jong geitje, uit z’n bek een golf helder water, waarvoor een Madonna verantwoordelijk is.”

Het is mooi dat er in Rome een bron is die is gewijd aan de ellendig brandende kelen van zoveel vagebonden die zwerven zonder hok of rust. En als je je op een avond even ophoudt op dat plein, zul je misschien het geluk hebben om een zwerfhond te zien die uit een steegje tevoorschijn komt en zich begeeft naar dat stroompje van niets: en dan is het monumentje eindelijk compleet, dorst en water, onbeweeglijk marmer en een staart kwispelend uit dankbaarheid. En een gedachte gaat uit naar de laatste regels van Alonso e i visionari, de geweldige roman van Anna Maria Ortese, gebaseerd op een figuur van een beest, half poema en half verlopen hond, net zo weerloos en lichtend als Christus: “Het echte leven – net als afspiegelingen op tv – bevindt zich nooit in onze kamers, maar elders. Laat wie Puppy zoekt net zo turen in de nacht, in de stilte van de wereld; dat hij hem niet roept, of alleen met zachte stem, maar dat hij altijd ervoor zorgt dat hij het water in zijn bak ververst. Ook al laat hij zich niet zien, hij zal komen.”
 
Marco Lodoli 2005.


Gevonden in 2013. 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten